Споделяне на велосипед

В случай, че си пропуснал:
В Дъблин има нова система за споделяне на велосипеди, наречена Dublinbikes. Жителите на града могат да получат карта за ползване на услугата само срещу 10 eвро годишно. С тази карта вземаш колело от многото паркинги максимално за 30 минути. Ако ти се наложи да го ползваш повече, трябва да платиш по-голяма годишна такса. Идеята е позната и в други големи градове по света. Нека да го приложим благодарение на нашето въображение в една реална ситуация, доста близка до русенския читател.

Излизаш от блока в младежкия парк, където живееш, и отиваш до наскоро създадения велопаркинг на новата система за споделяне на велосипеди, наречена Rusebikes. Вадиш картата, доближаваш я до апарата за отключване на велосипедите и един се освобождава автоматично. Яхваш го и завърташ педали към Часовника, където имаш среща след 10 мин. Не се притесняваш, че ще закъснееш, защото минаваш през главната улица на центъра, където няма коли и съответно трафик. Стигаш след 8 минути и си казваш, че дори с кола не би успял толкова бързо. Заключваш колелото в свободното съоръжение за паркиране и поставяш картата до апарата за отчитане. Той подава сигнал, че колело от парка е било използвано от теб за 8 минути и сега се намира на станцията до Часовника. Приятелите ти идват на срещата, разхождате се, изпивате една лимонада и виждаш, че наближава момента да отидеш на училище.

С твоите приятели стигате до велостанция "Роял Сити Център", намираща се в подземния гараж на сградата и отключвате с карти нови велосипеди. С тях преминавате разтоянието до Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов", където учите. Уместно е и там да има велостанция, където много от съучениците ти да оставят колелета на Rusebikes, а други, вече след училище, ги вземат, за да се приберат вкъщи. 
Стига с фантазиите. Ето една напълно реална ситуация. Но как ще опазим велосипедите от вандализъм. Просто е - с камери на всяка велостанция и с добри застраховки в случай на сблъсък. В крайна сметка това, което се ползва, хората го пазят.

Имаме много идеи от съвременния свят. Надяваме се да открием хора, които не само да инвестират в молове, а да помислят и за алтернативни идеи, касаещи проблемите в града. Ако имаш свежа идея за Rusebikes или ти е хрумнало нещо друго, просто пиши на стената на Добрите идеи или остави коментар по-долу.

1 коментар: